X

Nationaal Park Gravel

Tijdens Nationaal Park Gravel rijden we door het Nationaal Park Hoge Kempen, een magnifiek natuurgebied van meer dan 12.000 hectare verdeeld over maar liefst 10 Limburgse gemeenten. Uitgestrekte dennenbossen, afwisselend met paarsbloeiende heide, grote waterplassen en hoge toppen die grootse vergezichten bieden. Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationaal park in België en daar mogen we verdomd fier op zijn!

Maar daar blijft het niet bij. We kronkelen ook langs de Maas, de grootste rivier van ons land. Deze indrukwekkende regenrivier kan ’s winters in een snel tempo aangroeien, terwijl ze in de zomer op veel plaatsen te voet doorwaadbaar is. Dit grillige karaktertrekje van de Maas zorgt voor veel grindafzetting aan de oevers. Grind hoor ik je zeggen?! Ideaal voor een graveltocht!

Kortom, sla 2 vliegen in 1 klap en gravel samen met ons mee tijdens Nationaal Park Gravel en ontdek zowel het Nationaal Park Hoge Kempen als het Maasland op een unieke manier. Op zaterdag 30 oktober kan je kiezen uit een parcours van 40 km, 70 km of 100 km met vertrek in de schaduw van het prachtige ‘Terhills’.

Parcours Praktische info Ik doe mee!

Parcours - Approved by Bram Tankink!

De verschillende parcours van Nationaal Park Gravel zijn uitgetest en goedgekeurd door Bram Tankink, ex-profwielrenner en gravelliefhebber pur sang! Bram woont in het Maasland en kent het Nationaal Park Hoge Kempen als zijn broekzak. Op zijn favoriete trainingsterrein heeft hij voor ons 3 absolute pareltjes van routes uitgetekend.

De parcours zijn zodanig uitgestippeld zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Technische passages laten we achterwege. De onverharde stroken bestaan voornamelijk uit grind (gravel), zand, steentjes, kasseien of een combinatie van voorgaande. Hier en daar zit er een single track in vervat om de mooiste stroken met elkaar te verbinden. De stroken worden bij regenweer geen modderstroken maar blijven vlot berijdbaar.

De parcoursplannen worden hier gepubliceerd van zodra ze beschikbaar zijn. De gpx-file van jouw rit wordt enkele dagen voor het event via mail bezorgd.

Er is keuze uit 3 afstanden:

 • 40 km – 270 hoogtemeters
 • 70 km – 340 hoogtemeters
 • 100 km – 430 hoogtemeters

Proudly presented by Komoot Kortweg

Route planner Komoot (www.komoot.nl) is de officiële route partner van de Yuzzu Gravel Series. Samen met Komoot bieden we alle deelnemers een gratis regiopakket (t.w.v. € 8.99) aan waarmee je de routes van Nationaal Park Gravel kan downloaden of kan synchroniseren naar je gps-toestel. Deelnemers aan Nationaal Park Gravel ontvangen hun individuele code voor dit regiopakket een aantal dagen voor het event per email. Op de routepagina’s kan je alle highlights, het hoogteprofiel en de hoeveelheid off-road kilometers raadplegen. Bovendien zie je heel gemakkelijk in een oogopslag waar de offroad wegen zich bevinden. Handig!

Inschrijven

Online voorinschrijven
(t.e.m. dag vóór het event of zolang de voorraad strekt)

Tarieven

40 km 70 km 100 km
€20 €25 €30

Ik doe mee!

Na je inschrijving krijg je meteen een bevestigingsmail met je e-ticket. Met dit e-ticket kan je je jouw kaderplaatje ophalen aan de startlocatie en vertrekken voor je graveltocht.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden van Nationaal Park Gravel. Lees deze voorwaarden grondig na.

Daginschrijvingen

Het is niet mogelijk om ter plaatse nog in te schrijven. De online inschrijvingen sluiten 1 dag op voorhand of tenzij eerder volzet.

Starturen

 • 100 km: 8u30 - 10u00
 • 70 km: 8u30 - 10u30
 • 40 km: 8u30 - 11u00

De officiële sluiting van de finish is voorzien om 17u. Hou hier rekening mee bij het bepalen van je startuur.

Praktische info

Deelnamepakket voor elke deelnemer

Naast een parcours om van te smullen in een adembenemend decor bieden we je ook een uitgebreid deelnamepakket aan:

 • Gpx-file
 • Bepijld parcours
 • Uitgebreide bevoorrading aan de start
 • ‘Drink & go’ stops onderweg
 • Technische ondersteuning & depannagedienst
 • Mooie goodiebag van onze partners
 • Lekker streekbiertje om mee naar huis te nemen.
 • Een lekkere koffie van Il Magistrale aan de start.
 • Bike wash
 • Bewaakte fietsenstalling
 • Verzekering tijdens de je graveltocht (meer info).

Start & finish

Patrostadion
Kolenmijn Limburg – Maaslaan 2
3630 Eisden-Maasmechelen

Er is voldoende parking aanwezig.

Covid Safe

Nationaal Park Gravel wordt op een veilige manier georganiseerd volgens de algemeen geldende coronamaatregelen. Dat betekent dat de regels inzake mondmaskerplicht en social distancing dienen te worden gerespecteerd. Als organisatie voorzien we ook voldoende dispensers met handgel. Gelieve deze ook te gebruiken waar nodig.

Covid Safe

Kom je uit het buitenland en neem je deel aan Nationaal Park Gravel? Vergeet dan zeker niet de regels inzake reizen naar België te raadplegen via www.info-coronavirus.be/nl/reizen/"

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Fuel your gravel ride with 6d Sports Nutrition!

6D Sports Nutrition voorziet een mix van voedingsproducten om de rit door te komen en aan de start kan je je bidon vullen met hun Isotonic Sports Drink. Bekijk hier enkele dagen voor het event het voedingsschema van jouw tocht & bereid jezelf voor op een dag vol plezier!

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van Nationaal Park Gravel! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Bekijk hier jouw foto’s van Nationaal Park Gravel na afloop van het event.

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park, het eerste en enige in België, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal.

Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, .... In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.

Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. De toegangspoorten helpen je op weg.

Onder de indruk? Breng eens een bezoekje aan het Nationaal Park en treed zelf in het spoor van de natuur...

Meer weten? www.nationaalpark.be

Hoge Kempen
Hoge Kempen

Agentschap Natuur en Bos

Nationaal Park Gravel wordt georganiseerd in samenwerking met Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Samen gaan we voor een sportieve, duurzame en kwalitatieve natuurbeleving. De parcours worden dan ook uitgewerkt in nauw overleg met de betrokken boswachters.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), een agentschap van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Het agentschap staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur samen met alle partners. Samen met veel verschillende partners creëert het agentschap een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien het agentschap ook anderen helpt bij het beheren van hun domeinen, beheert het agentschap in totaal zo'n 80.000 hectare bos en natuurgebied.

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat duidelijk met zijn twee 'botten' op het terrein. Die terreinkennis en ervaring vormen belangrijke pijlers om het beleid te helpen voorbereiden.

Over Natuurpunt

Natuurpunt beschermt kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. De vrijwilligersvereniging telt meer dan 100.000 leden. Intussen beheert de vereniging meer dan 23.000 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. Met honderden wandelpaden, zitbanken en speelbossen geeft Natuurpunt iedereen de kans om van de natuur te genieten. In elke Vlaamse gemeente zijn afdelingen en werkgroepen actief. Natuurpunt brengt mensen samen. Elk jaar zijn er duizenden activiteiten: gegidste wandelingen, beheerwerken, cursussen en workshops.

Meer info op www.natuurpunt.be.>

ABN

FAQ

Heb ik een Covid Safe Ticket nodig om deel te nemen aan Nationaal Park Gravel?

Nee, je kan deelnemen zonder dat je een Covid Safe Ticket nodig hebt. Dat betekent wel dat de geldende regels inzake mondmasker en social distancing gerespecteerd dienen te worden. Concreet betekent dit dat je je mondmasker dient te dragen aan de start/finish, bij de toiletten en aan de bevoorradingen. Eenmaal als je op je fiets of op terras zit, hoef je geen mondmasker te dragen.

Is er een tijdslimiet?

Er is geen tijdslimiet. Iedereen fietst op zijn eigen tempo. Houd er wel rekening mee dat de finish sluit om 17u. Kies je startmoment in functie van de gekozen afstand zodat je voldoende tijd hebt om te finishen.

Kan ik de dag zelf nog inschrijven?

Het is niet mogelijk om ter plaatse nog in te schrijven.

Is er bevoorrading?

Voor de start krijgt iedere deelnemer een uitgebreid bevoorradingspakket voor onderweg. We voorzien onderweg een aantal “DRINK & GO” stops om de bidons bij te vullen.

Na de finish ontvangt iedere deelnemer een leuke goodie bag en een lekker biertje.

Partners

Title partner

Main partnersOfficial suppliers

Media partners

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Sportinez & Golazo
Schoebroekstraat 8
3583 Paal-Beringen
België

T: 0032 45 99 00

E: info@golazo.com

Golazo
Sportinez